Olga Vujović: MLADI LEVI // KATE MCINTOSH: “U MNOGIM RUKAMA”

Ljigavo, hrapavo, bljakavo – sve je to za ljude!

Iako izvedba i sudioništvo nalik onima u projektu ‘U mnogim rukama’ nisu moja krvna grupa, riječ je o zanimljivom iskustvu jer počinjemo drugačije gledati na inače poznate stvari

 

Zahvaljujući ljubljanskom Bunkeru (neprofitnom zavodu za izvedbu i organizaciju  kulturnih priredbi, posebno vezanih uz suvremenu kazališnu i plesnu produkciju, te edukaciju kroz različite radionice) već dvadeset drugu godinu može se  krajem ljeta pratiti Festival Mladi levi (Mladi lavovi), koji je  ovogodišnjeg zadnjeg kolovoskog tjedna (24.-31.8.2019.) predstavio ne samo zanimljive izvedbe, već okupio sugovornike oko simpozija Trans-making o osjećajnom materijalizmu i predstavio program Create to Connect -> Create to Impace (nastavak projekta Create to Connect) u sklopu kojeg je gostovala novozelandska umjetnica Kate McIntosh (1974.), trajno nastanjena u Belgiji.

Projekt Create to Connect -> Create to Impact snažno i dugotrajno povezuje  europske kulturne i istraživačke organizacije (među kojima je i neprofitna organizacija „Drugo more“ iz Rijeke) u propitivanju inovativnih modela kojima se povezuju umjetnici i publika. Sjedište Bunkera je u Slomškovoj 7, nedaleko prostora Stare gradske elektrane (Slomškova 18) koja je nakon svoje primarne funkcije (sagrađena je 1898.), postala omiljeno mjesto izvedbenih umjetnosti. Uoči ovogodišnjeg otvorenja Festivala, dana 21.8.2019., ova je novouređena zgrada  „navršila“ petnaest godina od kada je pod upravom Bunkera  počela svoj „kulturnjački“ život (također spomenutim FML). Kao dio obilježavanje obljetnice, umjetnica Urša Vidic je na istočnom cik-cak zidu ispisala imena umjetnika/ica koji su radili u prostoru Stare elektrane formirajući amplitudama riječ „sloboda“. Mada važni u povezivanju, projekt i simpozij su bili prethodnica izvedbi Kate McIntosh pod nazivom „U mnogim rukama“ (29.8.2019., Stara elektrana) koju je žanrovski vrlo teško odrediti jer se može opisati (citiram): „kao laboratorij, meditacija, „’senzorno iskustvo’“!

Read more…

Author: Olga Vujović

Photo: Dirk Rose

Originally the article was published on 19th September 2019, at the Critical platform Kritikaz in Croatia: https://kritikaz.com/vijesti/kritike/47994/Ljigavo,-hrapavo,-bljakavo-%E2%80%93-sve-je-to-za-ljude!

Category:
Tags: